Lakbescherming - Coating 


Wat is keramische coating?

Om keramische coatings te begrijpen, is het handig om eerst te kijken naar de meest voorkomende lakbeschermingsproducten.

Wax is biologisch en de meest betaalbare, verkrijgbaar in verschillende vormen, variërend van een old-school pasta tot een snelle en gemakkelijke spray. Decennia lang is het ‘waxen’ van een auto synoniem geweest met het er glanzend en nieuw uit laten zien. Helaas is wax niet erg duurzaam en moet daarom meerdere keren per jaar worden aangebracht.

Sommige bedrijven beweren iets anders, maar milieuverontreinigende stoffen en zelfs een agressieve zeep kunnen gemakkelijk door die dunne wasbarrière breken.

Sealants daarentegen zijn synthetisch en ontwikkeld om enkele maanden mee te gaan. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen, maar bieden meestal niet dezelfde diepe glans die je krijgt van een kwaliteitswax.

Beide worden overtroffen door een keramische coating. Dit vloeibare polymeer op silicabasis wordt met de hand aangebracht en hardt uit om een beschermende laag te vormen die, mits goed onderhouden, meerdere jaren werkzaam kan zijn.


Voordelen van keramische coating

Die langdurige bescherming is de belangrijkste reden waarom autobezitters een keramische coating verkiezen boven de andere opties. In wezen een harde schaal, een keramische coating zal voorkomen dat watervlekken, straatvuil, vogelpoep en andere stoffen de verf bereiken en beschadigen. Met een snelle spoeling glijden ze er gewoon af.

En dat brengt ons bij een interessant woord: hydrofoob. Normaal gesproken heeft alles wat met ‘fobisch’ te maken heeft een negatieve connotatie, maar in dit geval is het allemaal positief. Een keramische coating zorgt voor een hydrofobe laag die in wezen water afstoot, waardoor minerale afzettingen en vuil minder kans hebben om het lakoppervlak te beschadigen.


Wat zal een keramische coating niet doen?

Helaas zijn keramische coatings niet voor iedereen ideaal, vooral vanwege de hoge kosten. Een keramische coating hecht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een wax, aan en hecht zich aan de lak van een auto en kan niet zomaar worden afgeveegd en opnieuw worden aangebracht. Het proces lijkt meer op het aanbrengen van een beits op een stuk hout, waarbij de applicatie soepel en consistent moet zijn en, voor de beste resultaten, moet worden uitgevoerd door een ervaren professional. Als er een fout wordt gemaakt of als iets het oppervlak raakt voordat het volledig is uitgehard, moet het hele gebied van de auto nat worden geschuurd en moet de coating opnieuw worden aangebracht.

Hoewel de prijs van keramische coatingkits minder dan €100 is, kan een goede voorbereiding dit een dure onderneming maken. Omdat de coating eventuele onvolkomenheden vergroot, moet u de lak eerst moeizaam polijsten om eventuele swirls, krassen of verkleuringen te verwijderen. Experts beweren dat dit zelfs geldt voor gloednieuwe auto’s die vers van het perceel van een dealer zijn, omdat ze waarschijnlijk lichte lakschade hebben als ze door een automatische wasstraat zijn gereden.

Met dit in gedachten, zal het u misschien niet verbazen dat een professional € 1.000 of meer in rekening kan brengen voor het aanbrengen van een keramische coating op uw voertuig. We raden de gemiddelde doe-het-zelf-poging niet aan op een auto van enige waarde.

Misschien belangrijker dan de kosten van een keramische coating zijn de onrealistische verwachtingen die sommige mensen hebben met betrekking tot het resultaat. Toegegeven, keramische coatings bieden een ongeëvenaarde bescherming, maar uw auto heeft niet ineens een ondoordringbare barrière. Stenen zullen nog steeds je verf afschilferen, malafide winkelwagentjes zullen je spatbord absoluut deuken en boom sap dat op de motorkap blijft bakken, zal lachen om je € 1.000 op silica gebaseerde polymeer.

Verder moet je een keramische coating onderhouden met frequente borstelloze wasbeurten (om swirls en krassen te voorkomen) en af en toe een behandeling met een bepaalde spray die eigenaren gelukkig zelf kunnen doen.